Skuddags traditioner

I følge gamle traditioner er skuddag den eneste dag, kvinder må fri på.

Lidt om skuddag

Skuddag.

Kilde: Dansk historisk fællesråd - historie-online.dk

 

Idden om at kvinder kan fri på skuddag, kan føres tilbage til middelalderens Skotland, hvor dronning Margareth skulle have dekreteret at enhver kvinde " af både høj og lav byrd" kunne bejle hele skuddagn. Hvis en mand afviste frieriet, skulle han bøde "den sum af en dundis" - dvs. en betydelig bod. Ham der kunne bevise, at han allerede var forlovet med en anden, kunne selvfølgelig godt afslå en bejlerske. Hvis denne tradition er korrekt, har dronningen ikke selv bejlet til nogen,. Dronning Magareth var født i 1283 og døde som 8 årig. I 1600 tallets England var kvindefrieri et privilegium, der varede i hele skudåret, for så senere at blive begrænset til selve dagen. Man kender også skikken fra Norditalien og Frankrig, men den varede kun en kort periode.

En anden forklaring på skuddagstraditionen, som er endnu ældre end fortælling om dronning Margareths lov, er en irsk folkelig legende fra det 5 århundrede. Her fortælles om en samtale mellem de to store irske helgener Sct. Patrick og Sct. Brigid, den sidste var abedisse på Irlands første nonnekloster, som lå i Kildare. I følge denne legende beklagede Brigid, at hendes kvinder var ulykkelige over at måtte vente så længe på friere, åbenbart den type, der kunne åbne klosterets porte. Sct. Patrick tilbød så, at kvinderne kunne få lov at fri hvert syvende år, men senere enedes de to om skudåret. Med til beretningen hører også at Sct Brigid senere friede til Sct. Patrick, men fik et nej, fordi Sct. Patrick ikke ville bryde cølibatet. Han gav i stedet sin forsmåede bejler et lille kys og en silkekjole som plaster på såret.

Historien passer nu nok ikke helt, da Sct. Patrick menes at have levet fra 387-461 og Sct. Brigid grundlagde sit kloster omkring år 470.

I Danmark har frieriet på Skuddagen næppe nogensinde været andet end til morskab, men selvfølgelig kan nogle piger have brugt lejligheden til at fri til deres kæreste. I Danmark er den traditionelle "kompensationsgave" 12 par fine strømper eller 12 par fine handsker; man kan dog også risikere at blive opkrævet en silkekjole.

Den slags gaver giver også et fingerpeg om at skikken skal findes i borgerlige miljøer. En landbokvinde har nok ikke så meget brug for fine handsker og strømper. Skikken stammer tydeligt nok fra en tid, hvor det ikke var så almindeligt at kvinder friede, så at gøre skuddag til sådan en dag er nok forståeligt nok. En usædvanlig dag er blevet gjort til ramme om en usædvanlig begivenhed.

Det var lidt om skuddag. Er du en pige og frisk, var det måske nu du skulle fri til din kæreste?

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

06.12 | 14:01

Ja det er bare dejlig

...
29.06 | 15:22

Det lydder som en masse rigtig gode ideer til jeres næste festarrangement eller polterabend. Se sjove polterabend aktiviteter på: http://polterabendevent.dk

...
30.04 | 09:18

JA DEN VAR NÆSTEN HEL GENEMSIGTIG!:O

...
28.04 | 18:57

det var godt nok en underlig video!!....

...
Du kan lide denne side