Historien bag pinse

Baggrund

Pinse.

Kilde: Biblen Nye Testamente Apostlenes gerninger kap. 2 v. 1 - 13

Her er et hurtigt referat af pinseevangeliet lige for at minde om baggrunden for helligdagen.

Da pinsedagen kom, var alle disciplene forsamlede. De var bange, for de vidste ikke hvordan det nu skulle gå dem. Pludselig kommer Helligånden ned over dem i form af ildtunger, der fordeler sig over dem sammen med en lyd som af et kraftigt vindstød. De begynder at tale i tunger på fremmede sprog, alt efter hvad Helligånden byder dem sige. Folk ude på gaden, der hører braget, her i blandt jøder fra andre lande hører disse gallilæiske mænd fortælle dem om Guds skaberværk på deres eget sprog. Nogle undrede sig  og spurgte, hvad meningen var med alt dette, andre grinede og sagde, at disciplene havde drukket sig fulde.

Pinsehistorie.

Kilde:

Kristendom.dk

Pinsen er altså en kristen fest, der fejrer Helligåndens komme. Ordet "pinse" kommer af det oldgræske "pentacoste", der betyder 50, for der er 50 dage fra påske til pinse. Den fejres over 2 dage: Pinsedag, som altis er en søndag og 2 pinsedag, som så er mandagen efter.
Helligånden er en del af det kristne treenighedsbegreb: Faderen (Gud), Sønnen (Jesus) og den imaterielle Helligånd, sommetider symboliseret som en hvid due.
Indtil 1770 fejrede man en 3. pinsedag, men den blev afskaffet af Struense med Hellidagsreformen.
I senere tider benyttede mange stadig anledningen til at feste; ved 3 -4 tiden om morgenen var der trængsel på de Københavnske sporvogne, for nu skulle man ud i naturen og se pinsesolen danse. Iført sit fineste tøj og med madkurve anbragte man sig rundt omkring på græsplænerne og nød livet.
Der var dog en vis missionsk modstand mod alle de løjer og navnlig al den druk på en højhellig pinse, men det eneste, de missionske fik ud af det, var at blive gjort til grin på revyer og i skillingsviser.
Men det var nu ikke alle, der drak sig stangvisne. Københavnerne tog f.eks. i Dyrehaven tidligt om morgenen og plukkede "majgrønt", for på den måde at bringe sommeren hjem, en skik, der lignede bondesamfundets skik: "sommer-i-by", hvor man også plukkede "majgrønt" og drog hjem med i procession.

Hvorfor danser Solen?

Dette er en ide, der sandsynligvis stammer fra midten af 1800 tallet. Denne kan så stamme fra en endnu ældre forestilling om at Solen danser Påskemorgen, fordi den er så lykkelig over at Jesus er genopstanden. Dengang kaldte man den Påskesolen.


Pinselilje. En gammel ukrudtsplante, der er blevet ophøjet til prydplante.

Pinsemad

Hare i rødvin
Af: James Price
Kilde: Politikken.dk
Foto. Peter Hove Olesen


Ingredienser:
 
1 hare.

Marinade:

2- 3 dl. rødvin
1 løg
2 gulerødder
3 fed hvidløg
1 tskf. timian
2 laurbærblade.

I øvrigt:

Salt og peber
Olivenolie
3 dl. rødvin
3 dl. kraftig oksebouillion
150 gr. bacon i terne
250 gr. perleløg
Et par tskf. sukker
Evt. smør og mel til smørbolle
250 gr. champignon


Retten kan også bruges til påske



Sådan gør du:

Skær haren i portionstykker og mariner stykkerne i rødvin, tilsat opskårne løg, gulerødder og hvidløg. Det må meget gerne ligge i 2 døgn, men 1 døgn kan også gøre det.
Tag harestykkerne op og dup dem tørre med køkkenrulle. Krydr dem med salt og peber og brun dem i olivenolie i en stegegryde. Hæld overskydende olie fra og tilsæt marinaden, samt rødvin og oksebouillion, til det dækker stykkerne. Lad haren simre stille i lidt over en time.
I Mens ristes baconstykkerne til de er gyldne, men ikke helt sprødstegte. Sæt dem tilside.
Perleløgene sauteres i en pande i lidt smør og drysses med et par tskf. sukker undervejs, til de er glaserede. Sæt ligeledes dem til side.
Tag harestykkerne op og si sovsen over i en anden gryde. Kog den lidt ind og smag til med salt og peber. Den kan evt. jævnes lidt med en smørbolle. Kom harestykkerne tilbage i sovsen, sammen med bacon, perleløg og champignonerne, som er rensede og evt. halverede, hvis de er for store.
Læg låg på og lad retten simre stille endnu en halv time.
Server med en god kartoffelmos.

En god påskeret, man også sagtens kan servere til pinse.

Pinselagkage

En pinsekage.
Foto: Lise Lotz
Kilde: Kage, mad og mening, blogarkiv.


Pinselagkage med lys.

Ingredienser:   1 pk. lagkagebunde.
                      40 gr. mørk chocolade
                      100 gr. abrikosmarmelade.

                       1/2 liter piskefløde
                       150 gr. frosne hindbær
                        1/2 del sukker
                       1 tskf. vanilliesukker
                        ca. 15 knuste makroner
                        9 friske, perfekte hindbær til pynt.
                        Evt. 2 passionsfrugter

                        300 gr. sugarpaste/fondant (fåes f.eks hos
                         www.   specialkøbmanden.dk .
                        Æggehvideglasur til pynt rørt af 150 gr. flormelis og lidt
                        pastauriseret æggehvide. Massen skal være omtrent som
                        tandpasta.


Sådan gør du:

Drys sukker og vanilliesukker over de frosne hindbær   og stil dem til optøning. Når de er tøet op, sigtes den overskydende saft forsigtigt fra.
Pisk fløden til fast skum og vend forsigtigt hindbærrene i. (Hvis du kan skaffe passionsfrugter, kan du supplere med pulpen fra 2 frugter, det smager fantastisk og navnet kan vise tilbage til passionsdramaet, som er gået forud for pinsen.) Tag et par skefulde af skummet og rør så forsigtigt de knuste makroner i flødeskummet.
Smør den første lagkagebund med et tyndt lag abrikosmarmelade. Læg en bund over. Smelt chocoladen evt. i en plasticpose i mikroovnen. Klip et lille hul i hjørnet af posen og sprøjt tynde striber af chocolade på bunden.
Læg halvdelen af fyldet på kagebunden. Læg en bund over. Pres evt. let på bunden, så fyldet fordeler sig jævnt. Smør også den med marmelade og giv den chocoladestriber. Læg resten af fyldet ovenpå og læg den øverste på, når den har fået abrikos og chocoladekuren. Den sidste bund skal vendes, så den glatte, usmurte side vender op. Pres let igen, så kagen bliver plan.
Glat evt. siderne af lagkagen med en spatel, og smør et tyndt lag af skummet, som du tog fra inden makronerne kom i, på hele kagens overflade - også på toppen.
Rul sugarpasten tyndt ud og læg den obver kagen. Skær det overskydende fra. Pynt kanter og top med æggehvideglasur og hele hindbær og sæt ni lys i.
 God appetit. 
Pinselagkage

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

29.06 | 15:22

Det lydder som en masse rigtig gode ideer til jeres næste festarrangement eller polterabend. Se sjove polterabend aktiviteter på: http://polterabendevent.dk

...
30.04 | 09:18

JA DEN VAR NÆSTEN HEL GENEMSIGTIG!:O

...
28.04 | 18:57

det var godt nok en underlig video!!....

...
27.04 | 16:50

Tror jeg og min veninde har set en spøgelsesbjørn.. - Kan du fortælle mere om den? Den var hvid, næsten genemsigtig!

...
Du kan lide denne side