Baggrund

Sct. Hans historie.

I katolsk tid i Danmark var der ikke en, men tre bålskikke, nemlig Pinse, Sct. Hans og Valborg aften, den sidste den 30 april, som i bondesamfundet blandt andet blev afholdt på den måde, at man satte ild til halmknipper og nogle steder sad halmknipperne på lange stænger, som man så gik og svingede med. Af de tre bålskikke er det kun Sct. Hans der har overlevet til moderne tid og det kunne være på grund af kalendereformen i år 1700, hvor kalenderen rykkede 11 dage frem, så det blev for koldt at sidde ude om aftenen til bålfest.
I bgyndelsen skulle både Sct. Hans bål og Valborg helst tændes af helt ny ild, som blev kaldt "vild ild" eller "nødild". Det blev betragtet som et meget stærkt magisk middel, som skulle laves ved at gnide 2 stykker træ mod hinanden. Alle landsbyens bål i ildsteder og esser blev så slukket og den nye ild blev bragt rundt til alle husstande f. eks. som et middel mod kvægsygdomme. Man forestillede sig at den nye ild kunne rense egnen for sygdommen.
Den oprindelige mening med Sct. Hans bålet var ikke som henrettelsesmiddel, men bondens ondtafværgende ild, der skulle holde onde kræfter væk. At brænde halmdukker, der forestillede onde figurer f.eks. Vinteren, var en udbredt ide, der kendes fra andre årsfester f.eks i Tyskland. Heksedukken bliver først almindelig efter en gruppe tyske indvandrere fra Kalundborg egnen havde gjort den kendt i 1920 erne. Sct. Hans heksen optræder først i middelklassemiljøet sammen med Midsommervisen, der dog er af en noget ældre dato, nemlig fra Holger Drachmans "Der var en gang" (Kgl. Teater 1887).
Der var også en del folketro knyttet til Sct. Hans aften. Her er et par eksempler:  "Regn til Sct. Hans giver et grønt år" og "hvis en karl vil vide om en af tre piger vil have ham, da skal han om Sct. Hans nat lægge 4 sedler under sin hovedpude. På de 3 første sedler, skal han skrive navnene på de 3, han holder mest af, på den fjerde intet. Når han er faldet i slummer og vågner igen, skal han trække en af dem. Trækker han en af de 3 er det "så meget godt"; trækker han den 4 vil ingen af dem have ham."
Der var også tradition for kildebesøg den aften, for kildens kræfter var stærkest i Midsommernatten. Den mest berømte var Helene Kilde ved Tisvilde, hvor man kom fra hele Sjælland for at drikke vandet og sove der. Man brugte også vandet udvortes og man tog kræfterne med hjem i form af jord fra Helenes grav, som man havde i en lille pose til næste kildebesøg.
Efter Reformationen kom der forandringer i skikken. Man måtte stadig gerne besøge kilderne, men ikke bede til de katolske helgener, kilderne oprindelig havde været knyttet til, og heller ikke ofre noget til dem. Men folk smed nu alligevel mønter ned i kilderne eller hængte tøjstykker op i et "kludetræ".
Mange af kilderne er stadig populære f.eks. Kirsten Piils Kilde, hvor omkring Bakken opstod.
I 1740 kom der et forbud mod at blusse til Valborg og Sct. Hans aften, men det blev seriøst ikke overholdt og i 1800 tallet blev det lovligt igen.

Midsommertræet

På Falster og Lolland havde man et Midsommertræ, som blev pyntet med krans og blomster, også blev der iøvrigt festet ved træet, efter at man først havde fået tigget noget mad, som man sang og spillede for at få. Man mente også, der fandtes kloge træer f.eks. hultræer, der er vokset sammen, sådan at stammen er delt i to og senere vokset sammen. Disse træer skulle have en særlig kraft ved midsommer og krøb man igennem sådan et hul, skulle man kunne gnide alle de gamle skavanker af sig og blive født på ny. Bagefter kunne man hænge en klud på træet, som et offer ellet som en måde at binde sygdommen til træet.

Ja, så er det vist tid til en opskrift, denne gang på en drik til en kold Sct. Hans aften.

Heksepunch.

Kilde: Alletiders kogebog. dk

Drikken er en varm punch.

Ingredienser:   1 liter æblemost.
                      1 liter hvidvin
                      150 gr. farin
                      1 citron
                      1-2 tskf. muskat.Æblemost og vin blandes med sukkeret og varmes op til 60 grader. Det må ikke koge. I hvert glas lægges en papirtynd skive citron uden kerner. Den varme punch drysses fint med stødt muskat og skænkes op.
(Hvis man får for meget af denne drik, kan det medføre tømmermænd næste dag 🤩.)
Et nydeligt sct. Hans bål.

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

06.12 | 14:01

Ja det er bare dejlig

...
29.06 | 15:22

Det lydder som en masse rigtig gode ideer til jeres næste festarrangement eller polterabend. Se sjove polterabend aktiviteter på: http://polterabendevent.dk

...
30.04 | 09:18

JA DEN VAR NÆSTEN HEL GENEMSIGTIG!:O

...
28.04 | 18:57

det var godt nok en underlig video!!....

...
Du kan lide denne side