Baggrunden og myten

Valentinsdag historie

Valentinsdag.

Den 14 februar er det Valentinsdag, en ret ny skik her i Danmark. Her sender vi hinanden kort og forkæler kæresten. Men hvor kommer den skik fra? Jo, Sct Valentin var en af tre helgener med det navn. Han var kristen præst i Rom under Kejser Claudius den 2. Valentin blev anholdt for at hjælpe kristne på flugt, men da han blev ført frem foran kejseren, kunne Claudius den 2. efterhånden så godt lide Valentin, at han svor at skåne Valentins liv, hvis han afsvor kristendommen. Det nægtede Valentin og måtte i fængsel. Mens han ventede på sin henrettelse, blev han gode venner med fangvogterens blinde datter, som han efter sigende gav synet igen. De blev så gode venner, at Valentin natten inden sin henrettelse, skrev et kærligt brev til sin venninde, som han underskrev : "Din Valentin"

I de engelsktalende lande blev dagen meget fejret. Folketroen sagde, at det var den dag fuglene fandt hinanden, og det skulle være sikkert, at den første person man så den 14 februar skulle blive ens Valentine (kæreste), men man kunne også ved lodtrækning den dag få tildelt en person, som det kommende år var ens officielle date ved fester og arrangementer.

Valentinsmagi

Kilde: Post og Telemuseet.dk

I Danmark sagde man :" Vil en pige vinde en karl, tager hun et æble og lægger det i sin venstre armhule, så der trænger sved ned i æblet. Spiser han det, så vil han løbe efter hende."  VestJylland

Kilde: Hekseri.dk

At stoppe utroskab: Pluk to pileblade fra 2 piletræer, der vokser ved vand. Bladene skal plukkes første torsdag efter fuldmåne. Hak dem og lad dem trække i vin. Lad din elskede drikke dette fastende


Varsel: Sct. Hans aften klokken tolv plukker en pige 9 slags blomster. Dem lægger hun under sin hovedpude og hun vil i drømme se sin tilkommende.

Kærlige små hilsner

På de gamle kuverter, der rummer de unges søde hilsner, sidder mærkerne ofte på kryds og tværs. Dette er et helt specielt sprog: Et mærke påp skrå til højre betyder et kys; vender det mod venstre og lidt nedad, betyder det: jeg elsker dig.

Bindebrev : En tysk skik brugt i Danmark fra 1600 til 1800 årene. I brevet kunne der ligge en gåde, en knude eller en lille opgave. Gåden eller opgaven kunne være en ordleg, og knuden kunne være bundet af tråd så tynd, at den var umulig at få op. Kunne modtageren af bindebrevet ikke løse opgaven eller få knuden op, var man forpligtet til at holde en fest.


Valentin i Danmark

Allerede i 1950 erne prøvede nogle blomsterhandlere at indføre skikken, men i første omgang gik det i sig selv. Først i bgyndelsen af 1990 erne, købe man f.eks købe dansksprogede valentinskort og nogle guldsmede sælger Valentinstilbud, hvor et smykke bliver leveret, indpakket i en æske formet som en rose og mange chocoladebutikker pynter op med hjerter eller har hjerteformede æsker med chocolade til salg.
Sct. Valentin i en middelalderlig engelsk gengivelse.

Blomstersprog

Sig det med blomster.

DEt at sende beskedder med blomster er en gammel skik. Haremsdamerne i Orienten brugte blomstersprog og senere har det været brugt i næsten alle kulturer. Det har ofte været sådan, at man satte betydningen af blomsten ved dens særlige egenskaber - det være sig smag eller f.eks. medicinske egenskaber. I dag bliver blomstersprog nok set som lidt af en kuriositet, men prøv alligevl at læse følgende liste og se om du ikke kan genkende nogle af dem.

Anemone - hengivenhed
Asters - Lykkelig alderdom
Balsamin - Uskyld
Evighedsblomst -udødelighed
Forglemmigej - Trofaste minder
Heliotrop - Evig kærlighed
Iris - Magt og ære
Kornblomst - forlegenhed
Krokus - Forventninger
Laurbær - ære og berømmelse
Lilje - Renhed
Liljekonval -Lykke
Margerit - Uskyld
Morgenfrue - Jalousi
Orangeblomst - Frugtbarhed.
Orkide _ Lidenskab
Ridderspore - Åbenhjertighed
Rose - Kærlighed, lykke og skønhed
Syren - Første kærlighed
Tidsel - Mismod
Tulipan - Pragt
Valmue - Hovmod
Vedbend - Evigt liv.
Viol - Beskedenhed.

Kilde : Haveinfo.
En stor buket blomster til kæresten er altid en god ide.

Jeg elsker dig slik

Der skal da heller ikke mangle en lille valentinskonfekt. Her har du opskriften på en


Kirsebærmarcipan, dagen før:   150 gr. tørrede kirsebær
                                                  1 dl Cherry Heering
                                                   2 spskf. flormelis
                                                   500 gr. ren, rå marcipan


Trøffel, dagen før. 2 dl. Arla Karolines Køkken Piskefløde 38%
                            150 gr. mørk chocolade (ca 55% cacao)

Kirsebærsukker: 1/4 kirsebærlikør.
                         1 spskf. perlesukker

Overtræk : 300 gr. mørk chocolade (ca 70% cacao)

Tørretid: ca ½ time ved 100 grader.Kirsebærmarcipan, dagen før. Hak kirsebærrene meget fint og bland dem med kirsebærlikør og sukker. Riv marcipanen groft og ælt den godt sammen med kirsebærrene. Stil kirsebærmarcipanen tildækket i køleskabet.

Trøffel, dagen før. Bring fløden i kog i en lille tykbundet gryde. Kog fløden ved jævn varme og uden låg i ca. 7 min eller til der er ca. 1 dl. indkogt fløde - rør af og til. Del chocoladen i mindre stykker og smelt det i fløden under omrøring. Hæld trøffelblandingen i en skål og stil den tildækket i køleskabet.
Del kirsebærmarcipanen i ti lige store dele. Rul, med en kagerulle og mellem 2 stk. plastfolie, hver portion ud til en firkant (ca. 25x25 cm) Smør trøffelblandingen ud på det ene stykke marcipan og læg det andet stykke overnpå. Stil det tildækket i køleskabet.

Kirsebærsukker:  Bland likør og sukker i en skål. Fordel det på en plade med bagepapir. Lad sukkeret tørre nederst i ovnen. Tag papiret af pladen og lad perlesukkeret køle af. Findel kirsebærsukkeret med fingrene.


Overtræk: DEl chocoladen i mindre stykker og smelt dem i en skål i vandbad. Udstik marcipanen i små figurer. f.ex. hjerter. Læg et hjerte på en gaffel og vend hurtigt konfekten i chocoladen. Læg den overtrukne konfekt på et stykke bage papir og pynt med lidt kirsebærsukker. Lad konfekten stå på hele køkkenbordet til chocoladen er stivnet. Stil derefter konfekten tildækket i køleskabet.

Konfekten kan stå tildækket i køleskabet i 3 dage.

Held og lykke.
Valentinsslik, især hjemmelavet gør lykke.

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

06.12 | 14:01

Ja det er bare dejlig

...
29.06 | 15:22

Det lydder som en masse rigtig gode ideer til jeres næste festarrangement eller polterabend. Se sjove polterabend aktiviteter på: http://polterabendevent.dk

...
30.04 | 09:18

JA DEN VAR NÆSTEN HEL GENEMSIGTIG!:O

...
28.04 | 18:57

det var godt nok en underlig video!!....

...
Du kan lide denne side