Lidt fastelavnshistorie

Baggrund

Fastelavn

Kilde: Post og Telemuseet.dk

I dag er fastelavn en børnefest, men tidligere var det også en fest for de voksne, hvor alle slags løjer var tilladt. Der var f.eks. forskellige former for eksotisk (tortur) dyremishandling og drab på dyr, men det vil jeg ikke komme nærmere ind på her af hensyn til mere unge læsere, der nødigt skulle få "gode" Ideer.

Jeg vil bare gå videre med andre fastelavnsskikke. Det var f.eks. den skik at stikke til stråmanden. Nogle forskere mener at stråmanden kan have været et symbol på vinteren, der var ved at være slut og skulle "stikkes" ihjel. En anden skik var at løbe væddeløb, enten sækkevæddeløb eller almindeligt væddeløb: pige mod karl.

Den store fastelavnsdag var som regel en mandag, hvor de unge karle førte an i løjerne. Festligt pyntede red de rundt i landsbyen og samlede penge og mad til fastelavnsfesten og optoget. I sådan et optog var der 3 faste figurer: stodderen, en mand klædt ud som en gammel mand; kællingen, en karl klædt ud som en ung kone og bajadsen, som havde en hvid skjorte på samt bånd og en særlig hat. Han skulle helst ride på en gammel hest, evt. baglæns, og han måtte lave forskellige former for ballade under optoget. De steder, hvor han kom ind, blev der danset og spist lidt. Kællingen og stodderen lavede sjov, f.eks. samlede de æbler ind i en bundløs kurv.  Også de ældre gifte folk klædte sig til tider ud og gik rundt i mindre optog til venner og bekendte og lavede sjov med dem.

En tradition der fandtes i 1700-tallet i søkøbstæderne, var det måske en idé at tage op igen: Det er skikken med bådoptog. Båden var en jolle, robåd eller "slup", der blev pyntet med gran og andre grønne grene, fiskerne lod et net hænge ned ad siden og masterne blev pyntet med signalflag og vimpler. Et Dannebrogsflag var som regel også med. Bådens besætning bestod af en "kaptajn" eller en "admiral" og der var også en "kvartermester" eller "kommandør", der stod ved roret. "Styrmanden" gav besked om manøvreringen undervejs, og i forstavnen stod "lodhiveren", som var en af bådens vigtigste personer. Han målte vanddybden og kunnne skabe sig som han ville med drillerier, vittigheder eller grovheder overfor byens autoriteter. Hvis han råbte "god ankerbund", betød det at han var tilfreds med de bidrag folk puttede i raslebøsserne, som "bådoptoget" havde med. Indsamlingen kunne f.eks gå til en efterfølgende fest.

En af de fastelavnsikke, der stadig er i brug, er fastelavnsriset, som man enten selv kan lave eller købe i butikkerne. Men hvad er fastelavnsrisets historie. Det har været kendt siden 1700 årene og har flere rødder. Den mørkere side af historien er, at særligt fromme folk pryglede deres børn med riset på Langfredag, for at minde dem om Jesu lidelser.

I  år 1715 udkom i Leipzig i Tyskland en bog : "Frauenziimmerlexicon"   (Fruentimmerleksikon), hvor der står, at de unge "byder hinanden godmorgen" ved at tjatte til hinanden med fastelavnsris og strø aske ud over hinanden. Grunden til denne skik kunne være et ønske om frugtbarhed; ved at slå med de friske ris, hvis knopper er bristefærdige, kunne man måske overføre lidt frugtbarhed til sit "offer".

I løbet af 1800 årene kunne man så småt købe pyntede fastelavnsris med små papirblomster, katte, storke etc. og fra årene omkring århundredeskiftet kunne man også købe ris, der stod på en fod, som mere til pynt end til at rise med.

Slå katten af tønden

Fastekringle med kommen

For lige at give nogle få eksempler på hvad man spiste dengang, har jeg lagt nogle opskrifter, både historiske til de voksne og til børnene


Fastekringler med kommen.

75 gr. smør smuldres i 750 gr. hvedemel, deri kommes i tskf. salt, 1 tskf kommen samt 25 gr. gær, som opløses 3½ deciliter lunken mælk. Dejgen æltes godt, formes til kringler. Så snart kringlerne er hævede, kommes de i en gryde med spilkogende vand, hvoraf de kan optages med en hulske, så snart de viser sig på overfladen. De lægges på en smurt plade, pensles med æg og bages i ca. 15 min. ved 220 grader.

Kilde: Kokkepigens vinter.
2 fastelavnskatte.

Fastelavnsboller med flødeskum

Fastelavnsboller med flødeskum.

Ingredienser:      Dej:                                   Creme:

                   450 gr. mel.                         1 spskf. mel
                   200 gr. smør                        1 æggeblomme 
                   75 gr. gær                          1 æg               
                   50 gr. sukker                      1½ spskf. sukker
                  1 tskf salt                            3 dl mælk
                  1 æg                                    2 tsk. vanilliesukker
                  2 dl mælk

                  Fløde til piskefløde ½ liter.

                  Glasur : 150 gr. smeltet mørk chocolade .

Fremgangsmåde.

Dejens ingredienser æltes sammen og skal derefter hæve i 30 min. Laves så til boller og bages ved 220 grader i 12 min.
Cremens ingredienser røres sammen under konstant omrøring ved svag varme. Chocoladen kan evt. smeltes i mikroovn, til den er lige til at hælde på bollerne, når de er bagt og  svagt varme. Når chocoladen er stivnet, halveres bollerne og fyldes med creme og pisket fløde. Evt. kan man bruge marcipan inden i bollerne sammen med creme og piskefløde.


Kilde: Maduniverset.dk
Fastelavnsboller med flødeskum og mors hemmelige ingrediens : kærlighed.

Også til børnene!

Sørøverboller.

Kilde: Arlas opskrifter.

Boller til 24 , ca 48 stk.

Dej:      200 gr. smør
            2 dl. mælk
           400 gr. Arla Karolines Køkkenkvark
            Fromage blanc 1%
           100 gr. gær
            2 æg
            125 gr. sukker (1½ dl.)
            2 tskf. groft salt
            950 gr. hvedemel

Sørøverglasur:   375 gr. flormelis.
                         4 spskf mælk
                         500 gr. blandet slik i små stykker.




Dej:  Smelt smørret i en gryde og tilsæt mælken. Hæld blandingen i en skål og tilsæt kvark. Rør gæren ud heri. Tilsæt de øvrige ingredienser, men hold lidt mel tilbage. Slå dejen godt sammen. Dæk skålen med f.eks et låg og stil dejen til hævning et lunt sted i ca ½ time. Tag så dejen ud på et meldrysset bord og ælt den godt igennem. Tilsæt evt. resten af melet. Form 48 boller og læg dem på plader med bagepapir. Lad bollerne efterhæve tildækket i ca. 20 min. Tryk bollerne let og bag dem midt i ovnen. Lad dem køle af. Bagetid ca. 10 min ved 220 grader.

Sørøverglasur:   Rør flormelis og mælk sammen til en tyk glasur. Bland det findelte slik i en skål. Pynt een bolle ad gangen. Smør den med glasur og dyp i slik. Lad sørøverbollerne stå, til glasuren er stivnet.

Skattejagt:   Lav en skat og tegn et skattekort og klip det i mindre stykker. Pak hvert stykke ind i bagepapir og læg dem ind i de rå boller inden bagningen.
Sørøverboller med indbygget skattejagt

Sørøverdrik

Sørøverdrik

Kilde : Karolines køkken

Drik til 24 personer

Frugtisterninger:  2 honningmeloner, hver ca. 1 kg.
                           500 gr. blå vindruer
                           500 gr. stenfri grønne vindruer.

Drikken: 8 liter kold  Mejeriernes appelsinjuice
              2 liter koldt vand.
              800 gr. frosne jordbær.


Frugtisterninger: Halver melonerne, fjern kernerne og udstik kuglerne med en teske eller et parisiennejern. Læg melonkuglerne på en bakke med bagepapir og til dem tildækkede i fryseren. Drys senere de frosne melonkugler i en frysepose og frys vindruerne ligesom melonkuglerne.

Servering.   Bland juice og vand i kander. Kom den frosne frugt i skåle.
Forfriskende drik til børn og voksne

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

29.06 | 15:22

Det lydder som en masse rigtig gode ideer til jeres næste festarrangement eller polterabend. Se sjove polterabend aktiviteter på: http://polterabendevent.dk

...
30.04 | 09:18

JA DEN VAR NÆSTEN HEL GENEMSIGTIG!:O

...
28.04 | 18:57

det var godt nok en underlig video!!....

...
27.04 | 16:50

Tror jeg og min veninde har set en spøgelsesbjørn.. - Kan du fortælle mere om den? Den var hvid, næsten genemsigtig!

...
Du kan lide denne side