Dansk julehistorie

En begyndelse

Dansk julehistorie

Kilde: Dansk historie .dk.


Før kristendommen kom til Danmark, var julen en vinterfest, hvor man fejrede at det gik mod lysere tider. ( Se afsnittet "Vikingejul"), men ved det store kirkemøde i Nicea, i 379, blev det besluttet at sætte Jesus fødselsdag til den 25 december. I nogle lande, herunder Danmark, starter julefesten aftenen før.
Fra Middelalderen og frem til Enevælden handlede julen om det kristne budskab og om at det kommende år måtte bringe frugtbarhed og god høst. Dengang boede flertallet på landet og alting var hjemmelavet. Der skulle slagtes, støbes lys, bages og brygges øl til gårdens mange mennesker. Derfor startede juleforberedelserne tidligt i november. Når selve juleaften kom, spiste man julemaden og de voksne gav børnene små, beskedne julegaver og de var ikkee pakket ind; gaverne kunne f.eks. være en hjemmelavet legetøjshest, en ekstra stor håndfuld pebernødder, en hjemmestrikket hue eller et par sokker.
I tidlig kristen tid varede julen til Hellig Trekonger, men omkring det 12 århundrede ændredes traditionerne til de tolv juledage (25 dec. -5 januar). I løbet af Middelaldren så vigtig en højtid, at man beskrev hvordan kongelige og adelige fejrede jul, ligesom en gammel vikingetradition genopstod i en ny form, nemlig julevildsvinet. Samtidigt opstod julesangene, der oprindeligt havde været af en forsanger med en gruppe som kor og julebryggen kom til verden igen.

Gaveudveksling var i disse tidlige tider også mest mellem  personer med en standsforskel til hinanden; f.eks mellem fæstebonde og adelig. I løbet af 16 - 1700 årene ændredes folketroen på den måde, at det var Jesusbarnet, der kom med  gaverne, og i stedet for d.6 december var det nu juleaften, man gav hinanden gaver.
Også blev julen forbudt. Efter reformationen fordømte puritanerne - en kristen retning - julen som "papisme", og en katolsk skik, mens den katolske kirke svarede igen ved at gøre den endnu mere religiøs. Da så de puritanke kræfter kom til magten, b.la. efter den engelske brogerkrig, blev julen i 1647 forbudt, selvom folk lavede optøjer og rasende forlangte julen tilbage. Endelig genindførte Kong Charles d.2 julen i 1660, selvom det nu var præsterne, der knurrede. I kolonitidens USA blev julen også forbudt i 1659 af nogle ekstremistiske pilgrimme i Boston, men tilladt igen af den engelske guvernør i 1681, men alligevel bleb julen nu ikke så populær i USA, da den blev set som engelsk tradition.
Den moderne vestlige jul blev opfundet af Charles Dickens i "Et juleeventyr", som oversat til dansk, gav en række datidige kunstnere inspiration til den moderne jul.
I midten af 1800 tallet under industrialiseringen, flyttede mange ind til byerne, men i de små legligheder var der ikke plads til at fodre grise op og man købte juletingene i stedet for at lave dem selv. Hvis man ikke havde komfur, hvad de fleste ikke havde, sendte man julegåsen til bageren, som stegte den i sin store brødovn.
Efterhånden af løste nye skikke de gamle. Juletræet kom til Danmark fra Tyskland i begyndelsen af 1800 tallet og bondelandets gårdnisse dukkede op bynissens hyggelige gråklædte julenisse med sin røde hue. I slutningen af århundredet hørte man for første gang om Julemanden, der bor på Grønland og bringer julegaver ud. Adventskransen, julekalenderen og kalenderlyset kommer også fra Tyskland. Disse blev en del af de danske juletraditioner i 1930 og i 1940 erne


JULEFAKTA:

1. december                          Den første låge i julekalenderne åbnes og kalenderlyset
                                              tændes for første gang.13.
december                       Luciadag med Luciaoptog.


23 December                       Lillejuleaften, hvor træet pyntes.


24 december                      Juleaften med kirkegang og julemiddag, tændt juletræ
                                           sang og dans om træet. Julegaver.


25-26 december                  Første og anden juledag er en helligdag med familie
                                           sammenkomster.


31 december                      Nytårsaften med hæmningsløs druk og stoffer, selvom
                                          nogle få stadig fejrer aftenen på en mere afdæmpet
                                          og ordentlig måde. Nytårsfyrværkeri.


1 januar                             Er en helligdag, hvor de fleste plejer deres tømmermænd,
                                          mens nogle få ordentlige mennesker går i kirke.


5 januar                             Helligtrekongersaften, hvor juletræet tændes for sidste
                                          gaang. 

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

06.12 | 14:01

Ja det er bare dejlig

...
29.06 | 15:22

Det lydder som en masse rigtig gode ideer til jeres næste festarrangement eller polterabend. Se sjove polterabend aktiviteter på: http://polterabendevent.dk

...
30.04 | 09:18

JA DEN VAR NÆSTEN HEL GENEMSIGTIG!:O

...
28.04 | 18:57

det var godt nok en underlig video!!....

...
Du kan lide denne side