Da Nis fik nok

Man skal være god ved nissen, og ikke give ham grød med en magarineklat.

Ordet "jul" kommer af urnordisk "ylia"

Da Nis fik nok.

Juleeventyr af Ferrelchild.


Det var i december måned sidste år, og det var en tidlig morgen. Jeg havde været ude at tage mig af dyrene og de havde det som sædvanlig godt.
Da jeg gik hen mod stuehuset, blev jeg opmærksom på en lille, bred mand med en rød tophue, en rød og brun trøje og et par grå uldbukser, altsammen i et underlig gammeldags snit, der travede iltert afsted i et par træsko.
"Hallo," råbte jeg efter ham. "Hvem er du, hvad laver du her!"
Den lille mand vendte sig hurtigt om og stirrede på mig med et forfærdeligt blik. "Jeg er nissen!" snerrede han vredt, "og jeg har fået nok!"
Min første tanke var, at en lille, psykisk syg mand havde søgt tilflugt på min gård og jeg forberedte mig på at berolige ham og gå ind og ringe efter politiet og en ambulance. Men somom den lille mand kunne læse mine tanker, blev han endnu mere rasende: "Så jeg er en tosse!" råbte han. "Så det tror du!" Han hævede begge hænder og mumlede : "Her har man slidt og slæbt i årevis, og så ikke en bid mad, og når så endelig, så grines der hånligt og snakkes om rotter... også magarine!" Han mumlede noget mere og pludselig, til min rædsel, slap jeg jordforbindelsen og svævede et par meter oppe i luften. Og det kunne jeg jo så tænke over...
Mens jeg hang og tryglede om at komme ned, prøvede jeg at fatte, at at den lille mand var gårdnissen i egen høje... nå, ja egen person.
"Jamen," klynkede jeg. "Jeg sværger, jeg anede ikke du var der, eller var til, havde jeg vist det..", mens jeg langsomt steg mod himmelen. "Ja," råbte nissen, så havde du ringet til avisen og fået mig udstoppet!"
Det endte med, at jeg måtte love, hvis jeg nogensinde ville ned igen, at give nissen sødgrød tre gange om året: til jul, til påske og til hans fødselsdag, men det er mellem mig og Nis, hvornår det er. Ydermere skulle han have nyt tøj en gang om året og nye træsko. Han ville have en hyggelig lejlighed oppe på loftet med hvide vægge og hylder til sine  ting og bøger. Han ville også have et gedigent skab med god plads, en ordentlig seng med natbord, en stor kommode, et badeværelse, moderne med brusekabine og karbad og fliser på gulvet, endelig ville han have en god lænestol, fjernsyn, et minianlæg med det hele, et pænt sofabord og et gulvtæppe, der var ensfarvet. Jeg lovede det hele, men han var ikke færdig. Han ville også have en komplet spisestue, for han havde venner. Lovede jeg det?
Jeg lovede det, bare jeg måtte komme ned; men gjorde nissen opmærksom at jeg ikke var Bill Gates, men bare landmand.
Nissen så på mig med forståelse i blikket. Han skulle nok hjælpe mig med at skaffe pengene, smilede han imødekommende.
Men der var lige en ting til. Nissen så truende på mig. Hvis jeg nogensinde formastede mig til at give ham magarine på hans grød, så ville han brænde gården ned om ørerne på mig.
Jeg nikkede angst. Det kunne jeg forstå. Så slap nissen mig og jeg landede ublidt på jorden, mens nissen samlede sin ransel op og glad travede tilbage til det, der jo så åbenbart var, vores gård.

Nu har Nis og mig det fint med hinnanden. Det går fremad med restaureringen af loftet, som er ved at blive til en lille lejlighed, financeret af en lotterigevinst, hvor jeg tror Nis havde en finger med i spillet.  Da jeg bor alene på gården, og ikke har noget familiebesøg juleaften, inviterede jeg Nis til at fejre højtiden med mig både sidste år og vil det også i år. Han er ganske hyggelig... Når bare jeg husker ikke at give ham magarine på hans grød.

Det handler julen om.


Det gamle mand og søstjernerne.

Vandet havde trukket sig tilbage og overalt lå der søstjerner i sandet. En gammel mand gik på stranden og samlede den ene op efter den anden og kastede dem ud i vandet.
En stor dreng så undrende til. - "Hvorfor gør du det? - det nytter da ikke, der ligger jo tusinder af dem."
Den gamle bøjede sig ned og tog endnu en søstjerne op, kiggede på drengen og sagde: - " For denne her gør det en forskel."

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

06.12 | 14:01

Ja det er bare dejlig

...
29.06 | 15:22

Det lydder som en masse rigtig gode ideer til jeres næste festarrangement eller polterabend. Se sjove polterabend aktiviteter på: http://polterabendevent.dk

...
30.04 | 09:18

JA DEN VAR NÆSTEN HEL GENEMSIGTIG!:O

...
28.04 | 18:57

det var godt nok en underlig video!!....

...
Du kan lide denne side