Gode råd mod genfærd

At forhindre en død at gå igen

Dette gode råd er fra Vestsjælland, fra Jens kamps bog: "Dansk Folketro"  Kbh. 1943.

"Er man bange for at en Død skal gaa igen, sættes en naal over Husdøren straks efter Kisten er ført ud, saa kan Dødningen ikke komme ind igjen."

( aa = å)

Et andet godt råd

Denne gang er det gode råd fra Mern på Sjælland og fra Evald Tang Kristensens bog : Gamle Folks Fortællinger om det Jyske Almueliv, bd. 4, side 89.

"Der lå bestandig en gabende sags (saks) over ligets bryst og ned langs ad kroppen lå små halmkors. De sagde, når jeg spurgte dem derom, at det havde pyntekonerne gjort, så det skulde forestille at være for stads ( til pynt) men det var egentlig for, at den Døde ikke skulde gå igjen. Det var i 1876".

Pastor Levinsen, Snedsted.
Helhesten. Det gamle bondesamfunds dødsvarsler. Den der så Helhesten løbe forbi sin gård, skulle inden et vist tidsrum efter synet, dø.

Typer af genfærd

Typer af genfærd.


1.   Skelflytteren går igen fordi det i levende live stjal af naboens jord. Det flyttede skelpælen til egen fordel, og derfor må det nu igen og gøre opmærksom på sin ugerning.  Det  kan luske rundt og pusle ved skelpælen eller gå og flytte på skelstenen. Nogle skelflyttere råber : " Her er ren og ret skel!" på stedet hvor den oprindelige skelpæl har stået. Andre klager sig: "Hvor skal jeg sætte den. Hvor skal jeg sætte den!" og det får først ro, hvis en eller anden drister sig til at sige, at det skulle tage og lægge skelpælen, hvor det fandt det.


2.  Nattepløjeren går igen, fordi det har stjålet, ligesom skelflytteren. Det har i levende live pløjet furer fra naboens mark over i sin egen. Om nogle nattepløjere eller "plovmænd" fortælles bare, at de går og pløjer. Andre råber, at der først skal pløjes et vist antal furer tilbage. Atter andre kidnapper natlige vandrere til at pløje for sig og slipper dem først fri, når de har været hele marken rundt tre gange eller måske først til daggry. Der er også sagn om landmålere, der har lladet sig bestikke til at måle falsk, og som derfor må spøge om natten og rasle med deres landmålerkæder, mens andre genfærd svor falsk for at få mere jord og må gå ign for det.


3.Selvmordere er næsten altid dømt til at gå igen, i noglee sagn fortælles det at genfærdet er dømt til at spøge, lige så længe som det skulle have været i live, det skal gå sin tid ud.
Nogle optegnelser fortæller, at der skal tages særlige forholdsregler, når man begraver en selvmorder; f.eks. mente man nogen steder at afdøde ikke måttee klædes i ligtøj og havde man med en hængt at gøre, skulle nhan have strikken med i kisten, samt en spån af den bjælke, han havde hængt sig i.
Tidligere var det ikke muligt for en selvmorder at blive begravet i indviet jord, på grund af kirkens fordømmelse af dem. I kirkens øjne rangerede de på linie med mordere, fordi de havde taget det liv, Gud havde givet dem, med mindre det kunne bevises at afdøde var psykisk syg.
Først fra 1867 kunne selvmordere komme i indviet jord.
Selvmordere anses i øvrigt for at være den allerfarligste form for genfærd.


Billede taget af en selvmorder, inden hun bliver skåret ned.

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

06.12 | 14:01

Ja det er bare dejlig

...
29.06 | 15:22

Det lydder som en masse rigtig gode ideer til jeres næste festarrangement eller polterabend. Se sjove polterabend aktiviteter på: http://polterabendevent.dk

...
30.04 | 09:18

JA DEN VAR NÆSTEN HEL GENEMSIGTIG!:O

...
28.04 | 18:57

det var godt nok en underlig video!!....

...
Du kan lide denne side