Genfærd

Nedmaning af genfærd

I gamle dage, før halloween blev indført i Danmark fejrede man de fleste steder i Danmark Allerhelgens aften, en tradition, der i dens moderne form, stammer tilbage fra middelalderen; det er altså også en fest for de døde. På denne nat, sagdedes det, udviskedes grænsen mellem de levendes og de dødes verden.
Det skulle blandt andet dækkes op med mad og drikke til de døde på gårdene og ingen måtte spise de dødes mad den nat. Heksene dansede på kirkegårdene og i skovene og sære sommetider onde ting foregik derude.

Næste morgen kunne man godt have problemer med en afdød, der ikke rigtig ville gå hjem til de dødes riges, også måtte man gribe til nedmaning af genfærdet; sådan noget havde de lokale sognepræster forstand på, og det var som regel en særlig slags præst en "klog" præst, der kunne den slags.

Man har ikke nogen detaljerede historiske beretninger fra Danmark om hvordan den slags forgik, men man kender til det i store træk: Præsten tog opstilling foran det yderst ubehagelige, fuldt manifesterede genfærd og begyndte nedmaningen ved at læse op fra forskellige hellige bøger og sige kraftfulde, magiske formularer, som genfærdet så reagerede på, sommetider særdeles voldsomt ved at forsøge at slå bøgerne ud af hånden på præsten eller andre voldelige udbrud, sommetider ved at rejse tvivl om præsten renhed, altså integritet og hæderlighed og andre gange ved at nævne at præsten som ung kunne have stjålet noget, f.eks for 2 skilling småkager; disse må præsten så betale for ved at smide 2 skilling ( en slags penge) over skulderen, før nedmaningen kunne fortsætte. Hvilke ritualer og formularer samt bøger, der er blevet brugt, er blevet holdt hemmeligt, og det skulle efter sigende gå den meget dårligt, der prøver at undersøge det. I fleste tilfælde lykkedes det at mane genfærdet bogstavelig talt i jorden og der skulle så, i følge nogle overleveringer, slås en træpæl ned oven i det sted, hvor genfærdet var blevet nedmanet. Men i andre tilfælde kunne gejsten få et et vist råderum og f.eks spøge omkring jul eller nytår eller nærme sig et sted med et hanefjed ( et skridt for en hane) om året, og ellers holde sig i ro.

Dette var lidt om nedmaning af genfærd og klikker du hen på næste fane vil du kunne læse et par historier fra folkemindesamlingen om genfærd og se et par, efter sigende, ægte spøgelser.
Allerhelgen såvel som Halloween er de dødes fest og denne aften og nat mindes vi dem.

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

06.12 | 14:01

Ja det er bare dejlig

...
29.06 | 15:22

Det lydder som en masse rigtig gode ideer til jeres næste festarrangement eller polterabend. Se sjove polterabend aktiviteter på: http://polterabendevent.dk

...
30.04 | 09:18

JA DEN VAR NÆSTEN HEL GENEMSIGTIG!:O

...
28.04 | 18:57

det var godt nok en underlig video!!....

...
Du kan lide denne side